“Vi dödar folk för dig, jag tar en kula för dig”: En kvalitativ studie om maskulinitet och emotioner i gäng - Nordin,Felicia; Andersson,Kajsa (2025)
Kriminella gäng i Sverige består nästintill uteslutande av män och utgör en kontext präglad av en starkt etablerad maskulinitet. Samtidigt har det synliggjorts att även brödraskap, lojalitet och kärleksyttringar formar den gängkriminella världen. Studiet av gängkriminella män utgår ofta från ett maskulinitetsperspektiv, men tenderar i somliga fall att istället fokusera på hur brödraskap tillsammans med lojalitet och kärleksyttringar genomsyrar gängen. Med hänvisning till detta tudelade fokus föreligger ett glapp då de två perspektiven sällan sammanförs inom ramen för samma studie. Således syftar denna studie till att identifiera både maskulinitet och uttryck av emotioner hos gängkriminella män i Sverige för att nyansera bilden av dessa individer. Med utgångspunkt i den kvalitativa metoden, genomförs en tematisk analys av sekundärt inhämtat material, där mäns skildringar av sin gänginvolvering står i fokus. På de teman som framträder ur material appliceras doing gender tillsammans med maskulinitetsrelaterade teoretiska ramverk, samt begreppen emotionsregim och emotionella skript, för att möjliggöra analys. Analysen visar att maskulinitet, genom dominans, emotionell distansering och våld, förekommer bland de gängkriminella männen. Likaså förekommer emotioner, då både lojalitet och brödraskap, samt svek och ett uteblivet brödraskap, urskiljs i männens berättelser. Sammantaget påvisar studien att det finns en vinning i att anta ett flerdimensionellt perspektiv för att undvika en förenklad förståelse av gängkriminella män.
Keywords: Gäng; Maskulinitet; Emotioner; Våld; Brödraskap; Lojalitet; Dominans