Entrustable professional activities – En möjlighet att synliggöra logopedstudenters kliniska progression för studenter och bedömare - Söderström,Sigrid; Öhr,Josefin (2025)
Syfte: Entrustable professional activities (EPA) är beskrivningar av arbetsuppgifter väsentliga till en profession. Syftet med studien var att ta fram förslag på logopediska EPAutifrån arbetsuppgifter som deltagarna fått erfara i sin verksamhetsförlagda utbildning (VFU) eller i sitt arbete inom den logopediska verksamheten. Syftet var också att kartlägga om och hur studenter på logopedprogrammet vid Lunds universitet följer progressionen av sina kliniska färdigheter under sin utbildning. Metod: Deltagare var 31 nuvarande eller tidigare studenter på logopedprogrammet vid Lunds universitet. Datainsamlingen skedde via en enkät. Deskriptiv statistik användes för att analysera svaren från studerande respektive utexaminerade deltagare för sig. Tematisk analys användes för att analysera enkätsvaren med samtliga deltagare som en grupp. Resultat: Sex huvudteman på logopediska aktiviteter skapades i den tematiska analysen. De aktiviteter som deltagare föreslog lade grund för sex logopediska EPA. Fyra huvudteman på möjligheten att följa progressionen av de kliniska färdigheterna framkom av den tematiska analysen. Upplevelser och erfarenheter från VFU, samt återkoppling från handledare under sin VFU angavs som centrala verktyg för studenterna att följa progressionen av sina kliniska färdigheter. Slutsats: Det framkommer inga större brister med VFU på logopedprogrammet i sin nuvarande utformning. Däremot finns det förbättringspotential gällande struktur och återkoppling från handledare. Det förekommer även skillnader gällande vilka aktiviteter studenter får träna på.. Skäl kan därför finnas att införa EPA på logopedprogrammet vid Lunds universitet, då det är ett verktyg som kan möta behovet av förbättrad struktur och återkoppling.
Keywords: Entrustable professional activities; kompetensbaserad medicinsk utbildning; kliniska färdigheter; studentperspektiv; verksamhetsförlagd utbildning