Nyexaminerade sjuksköterskors upplevelser av arbetsrelaterad stress - Mattfolk,Moa; Nygårds,Selma (2025)
Bakgrund: Nyexaminerade sjuksköterskor upplever ofta arbetsrelaterad stress i övergången från student till yrkesverksam. Det kan påverka både deras hälsa och kvaliteten på vården samt leda till att färre väljer att stanna kvar inom yrket. Syfte: Syftet med studien var att belysa nyexaminerade sjuksköterskors upplevelser av arbetsrelaterad stress. Metod: En icke-systematisk litteraturstudie av kvalitativ design har gjorts där åtta vetenskapliga artiklar inkluderades och analyserades. Resultat: Studien resulterade i fyra teman: Övergången från student till yrkesverksam sjuksköterska, Arbetsmiljöns påverkan, Gruppdynamikens påverkan och Personlig och professionell utveckling. Slutsats: En god introduktion, kollegialt stöd och en positiv arbetsmiljö kan minska på stress och främja hälsan hos nyexaminerade sjuksköterskor. Det kan i sin tur bidra till ökad kvarvaro i yrket.
Keywords: Arbetsrelaterad stress; Nyexaminerade sjuksköterskor; Upplevelser; Omvårdnad; Arbetsmiljö