J-REITs och kapitalstruktur - En empirisk analys av de förklarande variablerna bakom J-REITs kapitalstruktur - Ånäs,Niclas; Hilding,Axel; Noole,Johannes (2025)
Sammanfattning: Titel: J-REITs och kapitalstruktur Seminariedatum: 2025/06/03 Kurs: FEKH89 Författare: Axel Hilding, Johannes Noole and Niclas Ånäs Handledare: Anamaria Cociorva Nyckelord: REITs, J-REITs, Kapitalstruktur, Trade-Off teorin, Pecking Order teorin, Skuldsättning, Japan. Syfte: Syftet med studien är att undersöka vilka faktorer som påverkar kapitalstrukturen hos japanska Real Estate Investment Trusts (J-REITs), samt att analysera huruvida klassiska teorier om kapitalstruktur, särskilt Trade-Off Theory (TOT) och Pecking Order Theory (POT), kan förklara sambanden mellan dessa faktorer och bolagens skuldsättningsgrad. Metod: Studien har en kvantitativ ansats och bygger på sekundärdata insamlad från Capital IQ Pro. Paneldata för 50 J-REITs under perioden 2010-2019 analyseras med hjälp av OLS-regression för att identifiera samband mellan fem oberoende variabler och skuldsättningsgrad. Teoretiskt perspektiv: Analysen utgår från TOT och POT som teoretiska ramverk. Dessa teorier används för att tolka effekten av företagsstorlek, lönsamhet, tillväxtmöjligheter, operationell risk och andel materiella tillgångar på skuldsättningen. Empiriskt underlag: Studien baseras på 2 190 årsobservationer från 50 japanska börsnoterade REITs. Den empiriska undersökningen använder etablerade finansiella mått som förklaringsvariabler i regressionsanalysen. Slutsats: Resultaten visar att flera av de studerade variablerna har signifikant påverkan på skuldsättningsgraden, men att dessa samband inte alltid följer förväntningarna utifrån TOT och POT. Studien bekräftar att institutionella faktorer och marknadsspecifika villkor påverkar kapitalstrukturbeslut och betonar vikten av landspecifika analyser för att förstå REITs finansieringsstrategier.
Keywords: REITs; J-REITs; Capital structure; Trade-Off Theory; Pecking Order Theory; Leverage; Japan.