Produktrecensionernas roll. En kvalitativ studie om hur konsumenter använder produktrecensioner - Berdin,Madeleine; Wirkeland,Annie (2025)
Syftet: Studiens syfte är att undersöka konsumenters användning av produktrecensioner i samband med shopping online. Frågeställningar: "Hur använder konsumenter produktrecensioner vid shopping online och hur bidrar praktiken till att skapa mening?" "Vilken materialitet och vilka kompetenser behövs för att använda produktrecensioner online?" Teoretisk ansats & metod: Praktikteori användes som analytiskt verktyg för att studera de olika elementen, kompetens, materialitet och meningsskapande, som tillsammans bildar en praktik. Den metod som valdes för studien är kvalitativa, semistrukturerade intervjuer med 16 respondenter i olika åldrar, kön och sysselsättning. De temana som uppkom utifrån den tematiska analysen av transkribering är process, sakkunskap och trygghet som utgjorde grunden för strukturen av vår analys. Slutsats: Användningen av produktrecensioner varierar beroende på pris, produktkategori och situation, mellan individer. Utifrån resultat och analys var det tydligt att respondenterna använder produktrecensioner som vägledning men främst vid dyrare köp för att minimera risken och skapa mening. De materialiteter som användes av respondenterna var mobiler, datorer och hemsidor. Datorer användes främst vid större köp och mobilen för att läsa produktrecensioner och informationssöka. Kompetensen behövs främst för att tolka produktrecensioner men även för att vara källkritisk och förstå trovärdighet. Avslutningsvis tar studien upp hur produktrecensioner är användbara för konsumenter i samband med shopping.
Keywords: Produktrecensioner; shopping online; praktikteori; konsument; meningsskapande; kompetens; materialitet