Att realisera CI/CD i praktiken: Möjligheter, hinder och erfarenheter av kontinuerlig integration och leverans från mjukvaruutvecklares perspektiv - Munther,Philip; Nilsson,Joel; Nyberg,Elin (2025)
Syftet med denna kandidatuppsats är att undersöka hur mjukvaruutvecklare upplever användningen av Continuous Integration och Continuous Delivery (CI/CD) i praktiken, samt hur dessa metoder påverkar arbetsflödeseffektivitet, kodkvalitet och samarbete utifrån tekniska och organisatoriska faktorer. Studien bygger på sex semistrukturerade intervjuer med utvecklare från olika organisationer och analysen genomförs med ett kvalitativt angreppssätt. Resultaten visar att CI/CD upplevs bidra till kvalitetssäkring, snabbare utveckling, och ökad tillit till kodbasen genom automatisering och strukturerade processer. Samtidigt framkommer tekniska utmaningar såsom långa byggtider, instabila tester, komplexa verktyg, och bristande tillgång till pipelinekonfiguration. Dessa faktorer riskerar att minska CI/CD-processen effektivitet. Studien visar även att teknisk implementering inte räcker - organisatoriska förutsättningar som teknisk kunskap, tydlig ansvarsfördelning, kommunikation och kunskapsdelning är avgörande för att CI/CD ska fungera effektivt. Genom att bidra med ett praktiknära perspektiv nyanserar studien tidigare forskning och lyfter vikten av att förstå CI/CD som ett samspel mellan teknik, organisation och människor.
Keywords: kontinuerlig integration; kontinuerlig leverans; mjukvaruutveckling; CI/CD; automatisering