Generativ AI: study buddy eller fusk? - Morell,Sara (2025)
Syftet var att undersöka hur lärare upplever att generativ AI påverkar undervisningen på gymnasiet. Syftet besvarades genom att studera hur undervisningsstrategier och examinationsformer påverkats, samt vilka möjligheter och utmaningar gymnasielärare upplever med undervisningen kopplat till generativ AI. Sex kvalitativa intervjuer med gymnasielärare har genomförts och fokus har legat på deras upplevelser och erfarenheter av generativ AI i undervisningen. Intervjuerna har analyserats tematiskt för att identifiera och lyfta mönster eller intresseväckande ämnen. Det visade på en dualitet i generativ AI:s inneboende egenskaper som påverkar undervisningen. Lärare identifierade både möjligheter och utmaningar i undervisningen. Generativ AI kan fungera som ett verktyg för eleverna i deras lärande men kräver samtidigt goda baskunskaper för att inte försämra deras möjligheter att tillgodogöra sig undervisningen. Vidare kan generativ AI visserligen effektivisera lärares planeringsarbete, men det kräver också ytterligare kontroll av eleverna i samband med examinationer som skapar merarbete. Genom att förstå både utmaningar och möjligheter för undervisningen öppnar det för en diskussion om hur skolledning, lärare och elever kan hantera frågan för att skapa jämlika villkor och förbättra undervisningen.
Keywords: Generativ AI; ChatGPT; Undervisning; Gymnasiet; Lärare