"Sång utan uttryck är som död klang" - En studie om att främja uttryck utifrån interpretation och sångteknik - Annertz,Erik; Sikström,Emma; Nilsson,Vendela (2025)
Genom våra år av sångstudier har vi intresserat oss för arbetet med att skapa uttryck, något som vi upplever har fått stå tillbaka till förmån för sångtekniskt arbete. Syftet med denna studie är därför att undersöka hur sångare kan arbeta med att skapa uttryck i sång utifrån dels ett sångtekniskt perspektiv men även utifrån arbete med interpretation. Vår undersökning består av två studier: den första utgjordes av kvalitativa, semistrukturerade intervjuer med sångpedagoger som på olika sätt arbetar med uttryck. Den andra var en konstnärlig delstudie där resultatet från den första studien samt relevant litteratur låg till grund för två övningsprogram med fokus på olika sätt att arbeta med uttryck, som en av författarna utförde på sig själv. Resultaten visar att informanterna i stort delar uppfattning om vikten av att arbeta med uttryck, men att de delvis har olika ingångar och metoder för detta, samt att utförandet av övningsprogrammen belyste att både interpretation och sångteknik spelar roll för det slutliga uttrycket – att isolera dem från varandra gav inga uppenbara fördelar.
Keywords: interpretation; känslor; sång; sångteknik; uttryck; emotions; expression; singing; vocal technique; utbildningsvetenskap; musikpedagogik; educational Science; music Education.