I min kommodifierings-era - Multimodal kritisk diskursanalys över kommodifiering av jaget på TikTok - Bengtsson,Agnes (2025)
Denna uppsats utforskar kommodifiering av jaget på TikTok utifrån Zygmunt Baumans och Hartmut Rosas teorier om kommodifiering respektive förfogbarhet. Båda teorierna fokuserar på modernitetens förhållande till individen och hennes sätt att förhålla sig till världen. Fokus på samhällets strukturella uppbyggnad och dess påverkan på individen är även grundläggande inom både teorier. TikTok är en plattform som är mycket populär där innehållet som konsumeras främst drivs av en algoritm där interaktionen med andra användare är mindre än på andra sociala medier. Materialet är hämtat från plattformen genom ett målstyrt urval och består av 7 TikTok videos. Uppsatsen syftar till att kvalitativt undersöka hur kreatörer på TikTok i sina videos porträtterar känslor, händelser och sig själva, genom och i form av varor. Detta har analyserats med hjälp av en multimodal kritisk diskursanalys. Vidare är syftet att analysera kommodifieringen av jaget utifrån ett strukturellt perspektiv, snarare än att lägga fokus på individen. Frågeställningen som ämnas att besvara i uppsatsen är: Hur gestaltas kommodifiering av självet i TikTok videos som berör identitet? Genom analysen framgår det att individer både uppmuntras och uppmuntrar till kommodifiering av jaget via TikTok videos. Det framgår även i resultatet att kommodifiering utförs ensam, genom att individer försöker förfoga över bland annat sina upplevelser, känslor och intressen för att bli säljbara, vilket således alienerar individen från jaget. Det framgår inte att kreatörerna reflekterar över en upplevd kommodifiering eller förfogbarhet, utan är insocialiserade i konsumtionssamhället till den grad att de inte uppmärksammar det.
Keywords: Kommodifiering; TikTok; Identitet; Zygmunt Bauman; Hartmut Rosa; Kritisk diskursanalys; Multimodal kritisk diskursanalys