Effektivisering av uppstartsprocesser inom industriell automation: Bibliotekskoncept av förkonfigurerade system - Gullberg,Wiktor (CODEN:LUTEDX/TEIE, 2025)
Distributed control systems, förkortat DCS, är ett komplett automationssystem som har stora användningsområde inom dagens processindustri. På grund av sin skalbarhet, driftsäkerhet och redundansmöjligheter är dessa system idag vanligt förekommande. DCS är oftast väldigt stora och komplex system som kräver mycket tid och arbete för att starta igång. Detta resulterar i att uppstartstiden för projekt oftast blir väldigt lång innan man kan komma igång med automationsarbetet och programmeringsimplementationer. Syftet med det utförda examensarbetet är att undersöka möjligheten att minska uppstartstider av projekt genom att skapa en biblioteksstruktur av virtuella maskiner. Dessa virtuella maskiner, VMs, ska i sin tur innehålla ett automationssystem eller program som en automationsingenjörs kan tänkas behöva inom sitt arbete. Dessa program på de virtuella maskiner, av typen Hyper-V, ska redan vara installerade och konfigurerade och redo för att direkt användas. Examensarbetet är utfört på företaget Granitor Systems som vill ha en centraliserad lagring av denna typ av virtuella maskiner med innehållande system och program som de använder sig av i sitt arbete. Dessa virtuella maskiner ska även kunna kopieras från servern till en arbetsdator kopplad på samma nätverk. Under examensarbetet har en server satts upp och konfigurerats för att kunna hantera körning av virtuella maskiner och ha uppkopplingar till sig från andra datorer. En filstruktur har tagits fram för att kunna innehålla flertal virtuella maskiner. Denna filstruktur är också konfigurerad för att kunna hantera flertal användare och se till att de har begränsade möjligheter att ändra i strukturen. Vidare togs ett koncept fram i form av en virtuell maskin innehållande ett förinstallerat system. Systemet som installerats under examensarbetet var ett DCS utvecklat av ABB vid namn 800xA. För att validera konceptet har även ett automationssystem, i form av en industriell tvättmaskin, tagits fram i 800xA-systemet. Detta för att kontrollera funktionaliteten av den virtuella maskinen och det installerade systemet. Denna virtuella maskinen som används för att skapa automationssystemet har hämtats ned från servern till en arbetsdator och har därmed även agerat validering på serverns uppsättning och filstruktur. Utöver validering på 800xA-systemet har automationssystemet skapats för att ha ett framtida användningsområde som ett internt introduktionsprojekt till processautomation i 800xA. På grund av denna framtida användning har även P&ID, funktionsspecifikationer och HMI tagits fram för systemet.
Keywords: DCS; VM; Hyper-V; ABB; 800xA; P&ID; Funktionsspecifikation; HMI