Medarbetares användande och upplevelse av AI i tjänsteföretag - Som hjälpmedel eller hinder? - Ågren,Herman; Hoffmann,Isabelle (2025)
Den teknologiska utvecklingen har de senaste decennierna haft en snabb framväxt och förändrat hur människor idag lever och arbetar. Framkomsten av artificiell intelligens (AI) är en central del av den förändring som haft en stor betydelse. Uppsatsen syftar till att undersöka hur medarbetare inom teknikintensiva tjänsteföretag upplever införandet av AI. Vidare kommer uppsatsen även undersöka hur medarbetare upplever användandet av AI i det dagliga arbetet. För att besvara uppsatsens syfte och frågeställningar kommer semistrukturerade intervjuer med elva olika medarbetare i teknikintensiva tjänsteföretag analyseras med tillämpning av en kvalitativ metod. För att få en bredare förståelse av AI:s funktion har det empiriska materialet analyserats med hjälp av tidigare relevant forskning i form av vetenskapliga artiklar, samt ett teoretiskt ramverk som innefattar relevant forskning förankrad i Technology Acceptance Model och Change Management. Slutsatsen visar att tjänsteföretag idag redan implementerat en rad olika digitala verktyg, där bland AI, och att de ständigt utvecklas, samtidigt som nya digitala verktyg träder fram. Idag används AI dagligen av medarbetare i syfte att stödja och effektivisera deras arbetsprocesser. Verktygen upplevs positivt och värdefullt av medarbetare även om det fortfarande finns faktorer som försvårar användningen.
Keywords: Tekniska tjänsteföretag; AI; Technology Acceptance Model; Change Management