Effekten av information om korta tåg på passagerarbeteende och påstigningstider: En studie vid Lund C - Rezaie,Enaiatullah (2025)
I pendeltågstrafiken körs ibland tåg med färre vagnar än normalt (så kallade korta tåg). Detta kan påverka hur passagerarna sprider ut sig på plattformen och hur snabbt påstigningen går. Syftet med detta examensarbete är att undersöka effekten av reseinformation om korta tågsammansättningar (tåg med 4 dörrar) på passagerares beteende på plattformen och påstigningstider, med fokus på Lunds centralstation. För att kunna besvara studiens frågeställningar användes tre olika metoder. Dessa metoder bestod av en litteraturstudie, data från videobaserade observationer samt en enkätundersökning. Data från videomaterialet från Lund C analyserades för att jämföra passagerarflöde och påstigningstider vid korta respektive långa tåg (8 dörrar). Enkäten undersökte hur resenärerna uppfattar Trafikverkets information om tågens längd och deras position vid uppehållen. Litteraturstudien indikerade att längre tåg med fler vagnar och dörrar möjliggör en snabbare ombordstigning genom att passagerarna kan fördela sig och kliva på samtidigt. Data från videobaserade observationerna visade att korta tåg allmänt har längre påstigningstider jämfört med långa tåg, särskilt när många resenärer ska ombord. Längre tåg med fler dörrar gör att passagerarna kan spridas ut över fler dörrar och stiga på samtidigt, vilket gör att resenärer stiger på snabbare. För korta tåg (med färre dörrar) uppstår däremot ofta trängsel vid enstaka dörrar då fler resenärer samlas där, något som förlänger påstigningstiden. Det indikerar också att utan tydlig reseinformation om tågets längd och stopposition riskerar resenärer att stå utsprida längs plattformen i väntan på ett kort tåg. Sådan bristande information kan leda till ojämn spridning av resenärer längs plattformen och överbelastning vid vissa dörrar, vilket försämrar passagerarflödet och kan bidra till förseningar. Resultaten från enkätundersökningen visar att ungefär 75 % av resenärerna tycker att den nuvarande informationen om tågens längd och position på plattformen är tydlig. Omkring 25 % upplever dock informationen som otydlig eller otillräcklig. Vidare framgår att resenärerna i stor utsträckning föredrar digital reseinformation. De flesta vill få informationen om korta tåg via mobilapplikationer/hemsida, kompletterat med tydliga skärmar på station och perrong. Färre litar på högtalarutrop eller fysiska markeringar på plattformen. Sammanfattningsvis indikerar resultaten på att tydlig och lättillgänglig information om korta tåg kan förbättra passagerarnas beteende på plattformen och effektivisera ombordstigningen. När resenärer på förhand vet att tåget är kort och var det stannar, kan de fördela sig jämnare. Detta ger en smidigare påstigningsprocess, kortare uppehållstid vid stationen och i förlängningen bättre punktlighet i tågtrafiken.
Keywords: korta tåg; påstigningstid; reseinformation; plattformsbeteende; passagerarflöde