Arbetsrelaterad stress hos sjuksköterskor - Omvårdnadsarbetet i sjukhusmiljö - Lindblom,Agnes; Palm,Viktoria (2025)
Bakgrund: Hälso- och sjukvårdspersonal kan uppleva arbetsrelaterad stress till följd av exempelvis höga krav, tidspress och otillräckligt stöd på arbetsplatsen. Stress kan leda till allvarliga psykiska och fysiska hälsoproblem, särskilt när den blir långvarig. Sjuksköterskeyrket är ofta stressigt då sjuksköterskor är särskilt utsatta på grund av höga krav och låg kontroll. Syfte: Studiens syfte var att beskriva sjuksköterskors erfarenheter av arbetsrelaterad stress i omvårdnadsarbetet inom sjukhusmiljö. Metod: En icke-systematisk litteraturstudie med induktiv ansats där urvalet bestod av åtta vetenskapliga artiklar med kvalitativa metoder. Resultat: I resultatet identifierades tre teman: När vårdens kärna hotas: En påverkad vårdkvalitet, När tryggheten vacklar: Att värna patientsäkerheten i en pressad arbetsmiljö och Att bära vården: Sjuksköterskans mående i rollen mellan krav och omsorg samt fyra subteman: Försämrat bemötande, Brister i kommunikations- och samarbetsförmåga, Psykisk hälsa och Fysisk hälsa. Slutsats: Arbetsrelaterad stress påverkar vårdkvaliteten, patientsäkerheten och sjuksköterskors hälsa negativt. Organisatoriska förändringar, stödjande åtgärder och synliggörande bidrar till ett mer hållbart omvårdnadsarbete.
Keywords: Sjuksköterska; erfarenheter; arbetsrelaterad stress; omvårdnadsarbete.