Vilka är våghalsarna? - Ekholm,Melker; Gerholm,Theodor; Trulsson,Mikael (2025)
Examensarbetets titel: Vilka är våghalsarna? En kvantitativ studie om könsskillnader i risktolerans hos aktieanalytiker Seminariedatum: 2025-06-03 Ämne/Kurs: FEKH89, Examensarbete på kandidatnivå, 15 poäng Författare. Melker Ekholm, Mikael Trulsson, Theodor Gerholm Handledare: Anamaria Cociorva Fem nyckelord: Aktierekommendationer, aktieanalytiker, riskaversion, kön, investeringar Syfte: Studien syftar till att undersöka i vilken utsträckning risktoleransen i positiva aktierekommendationer skiljer sig åt mellan manliga och kvinnliga aktieanalytiker. Metod: Studien har en deduktiv ansats, där den ur tidigare forskning grundade hypotesen testat kvantitativt genom en multipel regressionsanalys. Teoretiska perspektiv: Uppsatsen baseras på tidigare forskning som belyser könsskillnader i riskbeteende i privata såväl som professionella investeringssammanhang. Empiri: Uppsatsen baseras på ett urval om 60 aktieanalytiker som tillsammans utfärdat 1166 rekommendationer över 408 unika bolag, med tillhörande finansiell information. Resultat: Resultatet uppvisar ingen statistiskt signifikant skillnad i risktolerans mellan manliga och kvinnliga aktieanalytiker när hänsyn tagits för relevanta kontrollvariabler.
Keywords: Aktierekommendationer; aktieanalytiker; riskaversion; kön; investeringar