"Jag kan inte leverera mirakel". En kvalitativ studie om samverkan kring unga i riskzon. - Leek,Frida; Lif Palm,Ellinor (2025)
Unga i riskzon med ofullständig utbildning löper en större risk att hamna i socialt utanförskap och kriminalitet än unga med en fullgjord grundskoleutbildning. Skolan är en förebyggande aktör gällande denna problematik med förutsättningen att det sker i samverkan med relevanta aktörer som socialtjänst. För att upprätta och etablera samverkan mellan skola och socialtjänst har Malmö stad utvecklat projektet Hållbara övergångar som fokuserar på unga i riskzon. Studien skrivs på uppdrag av Malmö stad inom delprojekt 1. Målgruppen för delprojektet innefattar elever i årskurs 7-9 med kronisk skolfrånvaro. Syftet med studien har varit att utvärdera samverkan mellan medarbetare i projektet utifrån deras upplevelser och erfarenheter. Metoden har innefattat kvalitativa semistrukturerade intervjuer samt icke- deltagande observationer. Det empiriska materialet har analyserats utifrån tidigare forskning, rollteori samt teori om gräsrotsbyråkrati. Den insamlade empirin visade att förutbestämda roller har en avgörande betydelse i samverkan genom att fastställa rollförväntningar, ställa krav och fördela ansvar. Samtidigt visade resultatet att det var fördelaktigt att kunna utvidga professionernas och organisationernas gränser. Projektets unika struktur möjliggjorde för flera organisatoriska perspektiv, något som framkommit vara fördelaktigt i samverkan för att skapa ett mer nyanserat analysarbete. Däremot kan olika organisationer innefatta skilda förklaringsmodeller, språk och riktlinjer vilket kan vara utmanade i samverkan. Resultatet kan användas för att utveckla projektet samt bidra med en förståelse för hur samverkan kan struktureras i liknande kontexter. Slutligen belyser studien behovet av en gemensam förklaringsmodell, både i forskningen och i projektet.
Keywords: Samverkan; unga i riskzon; roller; organisatoriska förutsättningar; förväntningar; team; projekt.