Eslöv:Bruksstaden - Lindbäck,Axel; Jackson,Nicholas (2025)
Mellan övervuxna spår, väderbitna tegelfasader och tomma hallar undersöker vi i detta examensarbete kraften i postindustriella platser, inte som statiska element från det som varit, utan som en generativ grund för det som kan komma att bli. Vi rör oss i spänningsfältet mellan bevarande och förnyelse, där vårt arbete ifrågasätter dualiteterna gammalt/nytt, produktion/boende och minne/utveckling, vilka ofta ligger till grund för diskussioner om stadsomvandling. Vi söker en väg där det industriella arvet omvandlas till en levande vävnad i den moderna staden. Genom temporär aktivering och deltagande design ges platsen liv och mening redan i ett tidigt skede. De övergivna järnvägsspåren återskapas som slingrande ådror i ett nätverk av hållbar rörelse. Produktionshallarna, utformade för effektivitet och upprepning, får nya rytmer i användningen. Med sin utmärkande materialitet och rumsliga logik erbjuder industrilandskapet ett motstånd mot generisk stadsutveckling och, i friktionen med boende, kan nya stadsformer växa fram. Vårt tillvägagångssätt är grävande istället för att börja på en tom canvas. Genom att undersöka och inventera industrins tidslager söker vi punkter för förankring i den framtida stadsplanen. I en strategisk omvandling föreslår vi ett ramverk där bostadsområdet skapas som en följd av industrins rumsliga kvaliteter och material. Det gör vi genom frågeställningen: Hur kan industriellt arv agera som en aktiv resurs i utvecklingen av postindustriella områden?
Keywords: arkitektur; stadsplanering; industriellt arv; transformation; klimatanpassning