Jämställt, Jämställt Inte - Stambolovski,Carl-Johan; Segerfeldt,Eric; Larsson,Tilde (2025)
Forskningsfråga: Hur förhåller kvinnor i chefsposition sig till rollen som kvinna och chef i kontexten av den svenska jämställdhetsdiskursen? Syfte: Studien syftar till att utveckla forskningen om kvinnor i chefspositioner genom att bidra med ökad förståelse för hur de själva förhåller sig till rollen som kvinna och chef. Avsikten är dessutom att öka förståelsen för hur den svenska jämställdhetsdiskursen påverkar kvinnor i chefsposition samt hur de positionerar sig i relation till denna. Metod: För att uppnå studiens syfte och frågeställning har en kvalitativ studie med elva semistrukturerade intervjuer med kvinnor i chefsposition genomförts. Studien antar en socialkonstruktionistisk utgångspunkt där ett abduktivt tillvägagångssätt applicerats. Teoretiska perspektiv: I litteraturgenomgången presenteras tidigare forskning kring chefsrollen och könsroller för att belysa den problematik som kvinnor i chefsposition kan möta. Avslutningsvis presenteras Counter Narrative Theory som ett perspektiv för analys och diskussion. Resultat: Studiens empiriska resultat visar hur kvinnor i chefsposition på olika sätt förhåller sig till sin roll som kvinna och chef. Fem förhållningssätt presenteras för att illustrera hur cheferna förhåller sig till rollen, och därigenom positionerar sig i relation till den svenska jämställdhetsdiskursen. Slutsats: Studien visar på en stor bredd i hur cheferna förhåller sig till rollen som kvinna och chef, en roll som tidigare beskrivits som potentiellt problematisk. Genom Counter Narrative Theory visas hur kvinnor i chefspositioner narrativt positionerar sig i relation till jämställdhetsdiskursen.
Keywords: Chefsrollen; Könsroller; Jämställdhetsdiskurs; Förhållningssätt; Counter Narrative Theory