Det finns en (...) som inte kan översättas - Tystnad som text, känsla, tid och rum i Tolk - Kim-Andersson,Johanna (2025)
Föreliggande uppsats undersöker hur tystnad gestaltas i Maja Lee Langvads Tolk (2024). Genom att gå i dialog med Mara Lees avhandling i litterär gestaltning När Andra skriver: skrivande som motstånd, ansvar och tid (2014) belyses hur tystnaden i Lee Langvads roman kan förstås som något rumsligt, relationellt och tidsligt. Från Lees avhandling hämtas begrepp som Andra, temporalitet och förskjutning. I uppsatsen tillämpas också teoribildning från bland andra Gayatri Chakravorty Spivak, Toril Moi och Trinh T Minh-ha. Analysen föreslår att tystnad inte är frånvaro, utan närvaro - en aktiv och formande kraft. Den framträder i romanens form, i relationer och i tiden. Uppsatsen argumenterar slutligen för att tystnad är en plats av ursprunglighet och återkomst, att tystnaden är ett rum.
Keywords: Maja Lee Langvad; Tolk; Mara Lee; När Andra skriver: skrivande som motstånd ansvar och tid; adoption; tystnad; temporalitet; förskjutningar; Andra; Annanhet; postkolonialism; performativitet