Distansarbete eller distanserat arbete? - Molin,Lydia; Pistora,Theo; Polhage,Oscar (Bachelor Thesis, 2025)
Titel: Distansarbete eller distanserat arbete? En kvalitativ studie baserad på chefers upplevelser om hur distansarbete påverkar organisationskultur, värderingar, ledarskap och samhörighet Seminariedatum: 3 Juni 2025 Kurs: FEKH49, Examensarbete i organisation på kandidatnivå VT 2025, 15 högskolepoäng Författare: Lydia Molin, Oscar Polhage, Theo Pistora Handledare: Alexander Paulsson Nyckelord: samhörighet, organisationskultur, situationsbaserat ledarskap, individualism vs kollektivism, distansarbete Forskningsfrågor: (1) Hur upplever chefer att distansarbete påverkar organisationens värderingar och kultur? (2) Hur upplever chefer att de arbetar med ledarskap för att bevara en känsla av samhörighet trots distansarbete? Syfte: Arbetet åsyftar att undersöka hur chefer upplever att distansarbete påverkar organisationskultur och värderingar. Fortsättningsvis syftar arbetet att undersöka hur ledare arbetar med sitt ledarskap för att bevara samhörighet trots distansarbete. Metod: Studien baseras på en kvalitativ metod med en induktiv ansats. Det empiriska materialet baseras på tio semistrukturerade intervjuer med ett kriterierstyrt urval. Analysen grundar sig på ett sorterat och reducerat material vilket vi argumenterar för. Teoretiska perspektiv: För att analysera den kulturella påverkan och risken för minskad samhörighet använder arbetet Hofstedes kulturella dimension individualism vs kollektivism. Vidare används situationsanpassat ledarskap för att förstå hur ledarskapet anpassas. Resultat: Arbetets resultat påvisar utmaningar att bevara en samhörighet, byggt på sammanhållning, till följd av distansarbete. Istället påvisas en allt mer individualistisk kultur, med fokus på individen. För att bevara en samhörighet betonas aspekter som tillit, tilltro och relationer som viktiga. Resultatet påvisar även hur cheferna snarare situationsanpassar sitt ledarskap gentemot individens behov än att de anpassar sitt ledarskap till följd av distansarbete. Slutsats: Arbetet påvisar hur distansarbete tenderar att leda till en mer individualistisk kultur. Vid en ansats att skapa en kollektivistisk kultur betonas tillit och tilltro som viktigt. Slutsatsen belyser även hur modellen för situationsanpassat ledarskap blir försvagad vid distansarbete. Detta eftersom det anses svårare att avgöra de anställdas behov.
Keywords: samhörighet; organisationskultur; situationsbaserat ledarskap; individualism vs kollektivism; distansarbete