Smart Enough to Start Up?: How Educational Background Shapes Swedish small business founders’ entrepreneurial capabilities - Olsson,Johannes; Rygler,Elias; Habib Panah,Fabian (2025)
Forskningsfråga: Hur påverkar en akademisk ekonomiutbildning, jämfört med enbart en gymnasieexamen, svenska småföretagsgrundares entreprenöriella förmågor? Syfte: Studien syftar till att undersöka hur utbildningsbakgrund påverkar svenska småföretagsgrundares entreprenöriella förmågor. Fokus ligger på att jämföra grundare med en akademisk ekonomiutbildning med dem som endast har gymnasieutbildning. Metod: Studien bygger på en kvalitativ, abduktiv ansats med en jämförande flerfallsdesign. Åtta semistrukturerade intervjuer genomfördes med svenska småföretagsgrundare och analyserades tematiskt. Teoretiska perspektiv: Studien vilar på Human Capital Theory och stöds av de fem mekanismer som föreslagits av Van der Sluis et al. (2008), samt av Entrepreneurial Competency Framework utvecklat av Man, Lau och Chan (2002). Resultat: Grundare med akademisk ekonomiutbildning utvecklade sina förmågor genom strukturerat lärande, reflektion och institutionellt stöd, vilket gav dem tidig strategisk medvetenhet och trovärdighet. De utan formell utbildning förlitade sig på praktisk erfarenhet, intuition och självstyrt lärande. Båda grupperna utvecklade liknande entreprenöriella förmågor, men genom olika lärandeformer. Slutsats: Akademisk ekonomiutbildning stärker entreprenöriella förmågor genom struktur, legitimitet och nätverk, men är inte avgörande för framgång. Grundare utan formell utbildning utvecklar sina färdigheter genom handling, experimenterande och informellt lärande. För båda grupperna är förmågan att lära, anpassa sig och omsätta kunskap i praktiken avgörande.
Keywords: Entrepreneurship; Business Education; Entrepreneurial Capabilities; Small Business; Sweden