Dödliga polisskjutningar i USA och Sverige - Gidner,Julia (2025)
Det sker en ökning av dödliga polisskjutningar i USA och det är även ett problem i Sverige. Tidigare forskning finns kring polisskjutningar i jämförelser mellan länder, men det saknas något komparativt mellan USA och Sverige. Syftet med denna studie att få en bild av förekomsten av dödliga polisskjutningar i USA och Sverige samt se om det finns variabler som har något samband med dessa skjutningar. Statistik kring polistäthet, civilt vapeninnehav och förekomsten av dödligt våld i samhället från USA och Sverige användes för att göra en komparativ analys mellan länderna. Resultatet blev att det sker i genomsnitt 17,6 gånger fler dödliga polisskjutningar per capita i USA än i Sverige. Vidare har Sverige 3% fler poliser än i USA, det förekommer 5 gånger så mycket dödligt våld i samhället per capita i USA och det finns 5,2 gånger fler civilägda vapen per capita i USA. Med hjälp av rational choice och kontrollteori analyserades detta för att få en inblick i hur en polis kan väga för- och nackdelar i valet av att använda sitt tjänstevapen eller ej. Slutsatsen av studien är att man behöver minska antalet civilägda vapen och det allmänna dödliga våldet i samhället för att få ner de dödliga polisskjutningarna i USA. Det framkom ingen tydlig skillnad i polistäthet mellan länderna. Det kan vara lämpligt att i framtida forskning fokusera på detta med bredare material och en mer avancerad metod för att kartlägga hur polistäthet kan påverka dödliga polisskjutningar.
Keywords: polisskjutningar; komparativ studie; kriminalstatistik; USA; Sverige