Vems fel och vems ansvar? Mediernas gestaltning av matbojkotten i svenska nyhetsmedier - Repina,Stephanie; Schumacher,Sofie (2025)
Denna studie syftar till att undersöka hur svenska nyhetsmedier gestaltade den nationella matbutiksbojkotten som genomfördes under vecka 12, 2025. Bojkotten uppstod som en reaktion på stigande livsmedelspriser och konsumenter uppmanades att undvika de marknadsdominerande livsmedelskedjorna till förmån för alternativa butiker eller befintliga resurser. Metoden som har använts är kvalitativ innehållsanalys av 20 st nyhets- och opinionsartiklar från Aftonbladet, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Expressen. Analysen utgår från Robert M. Entmans (1993) fyrdimensionella ramverk för framing och kompletteras av Shanto Iyengars (1991) begrepp, tematisk och episodisk inramning. Efter att ha analyserat artiklarna utifrån problemdefinition, orsaksförklaringar, moraliska bedömningar och lösningsförslag kan följande slutsats dras: Två huvudsakliga inramningar identifierades. Den första präglas av branschens perspektiv, vilket framställde bojkotten som missriktad och förklarade prisökningarna med externa faktorer. Det andra, folkets perspektiv, betonade de stigande matpriserna som ett resultat av bristande konkurrens och politisk passivitet. Resultaten visar även att mediernas politiska inriktning påverkade framställningen: borgerliga tidningar visade tillit till regeringen, medan vänsterorienterade medier kritiserade den. Uppsatsen är författad inom Medie- och kommunikationsvetenskap av Sofie Schumacher och Stephanie Repina vid institutionen för kommunikation och medier, Lunds Universitet.
Keywords: Matbojkott; politisk konsumtion; mediediskurs; framing; innehållsanalys