Landet 2.0 - Vägen till ett jordat liv - Isaksson,Klara; Rydqvist,Mattias (2025)
Mycket har hänt på 100 år, våra levnadsförhållanden har förändrats, städerna har utvecklats, men på landsbygden har tiden stått still. Förr utgjorde bondgården en central del i böndernas liv men i takt med avvecklingen av lantbruken står många gårdar tomma och har tappat sin funktion. Under den rådande bostadsbristen väljer man ofta att bygga nytt istället för att utnyttja de byggnader som redan finns. Samtidigt försummas landsbygdens möjligheter trots att allt fler vill flytta till landet. I detta arbete undersöker vi den svenska gården, dess historia samt dess potentiella framtid. Idén är att väcka liv i denna bebyggelse och ge nytt liv för att hitta nya funktioner och användningsområden. Undersökningen syftar till att skapa en strategi för att aktualisera och utveckla de svenska gårdarna så de kan möta dagens och framtidens behov och hållbarhetsaspekter. Som fördjupning undersöker vi en gammal gård belägen i södra Småland med en värdefull historia och en rik karaktär. Med hjälp av landsbygden, dess bebyggelse och natur bereds vägen till ett jordat liv
Keywords: Transformation; architecture; rurality; landsbygd; transformationsprojekt