Mellan kod och kultur: Kontextanpassad AI i Silicon Savannah - Vesterberg,Ralf (2025)
Denna uppsats undersöker hur artificiell intelligens (AI) uppfattas och anpassas i Kenya, med fokus på lokala språk, normer och kulturella värderingar. Syftet är att analysera i vilken utsträckning AI-system utvecklade i en global, ofta västerländsk kontext fungerar i kenyanska sammanhang och hur användare aktivt omformar tekniken. Studien bygger på nio månaders fältarbete i Nairobi och andra delar av Kenya, inkluderande semistrukturerade intervjuer med aktörer inom AI-relaterade projekt samt deltagande observation. Analysen kombinerar antropologiska teorier med perspektiv från postkolonial teknikforskning och Science and Technology Studies. Resultaten visar att många AI-system saknar stöd för lokala språk och kulturella referenser, vilket leder till missförstånd, exkludering och reproduktion av ojämlikheter. Samtidigt framträder kreativa strategier för att “kenyarisera” tekniken genom lokalanpassning av språk, data och användargränssnitt. Skillnader mellan urbana och rurala miljöer framkommer, där AI i Nairobi ofta ses som ett verktyg för innovation medan landsbygden är mer skeptisk om tekniken inte tydligt löser lokala problem. Slutsatsen är att kulturell kontext är avgörande för AI:s effektivitet och rättvisa, och att antropologisk kunskap kan bidra till att utveckla mer kontextkänsliga och inkluderande AI-system.
Keywords: Socialantropologi; Artificiell intelligens; Kulturell kontext; Kenya; Silicon Savannah