”Är vi värst så är vi starkast, då har vi mest makt” Hederskultur i svenska kriminella gäng och dess påverkan på kvinnor - Stiernfeldt,Gabriella (2025)
De svenska kriminella gängen beskrivs idag drivas av jakten på status och det talas om en heder bland gängmedlemmar som upprätthålls genom våld och kontroll, särskilt av kvinnor. Därmed har denna studie i syfte att undersöka hur hedersrelaterade normer tar sig uttryck i svenska gängmiljöer, samt vilka könsspecifika konsekvenser som detta medför. Två semistrukturerade intervjuer med två svenska ideella organisationer, som i år tilldelas statsbidrag från Kriminalvården, utgör studiens material och analyseras för att besvara frågeställningen hur svenska ideella organisationer med statsbidrag från Kriminalvården uppfattar och beskriver förekomsten av en hederskultur inom svenska kriminella gäng, särskilt i relation till dess påverkan på kvinnor. I analysen sker en abduktiv tematisering av materialet för att sedan analyseras med en intersektionell tre-nivåanalys, i kombination med Aisha K. Gills definition av heder. Det teoretiska ramverket synliggör kvinnors sårbarhet och aktörskap inom en patriarkal och våldsam kontext, med ett särskilt fokus på hedersrelaterade normer. Resultatet visar hur svenska kriminella gäng är en kontrollerande miljö, särskilt för kvinnor, där flera aspekter av heder så som lojalitet, hierarkier och könsnormer reproducerar en hederskultur. Den geografiska och kulturella kontexten möjliggör troligtvis för kvinnor att delta mer fritt i gängen jämfört med andra hederskontexter, dock präglas miljön av en patriarkal syn vilket understryker hur kvinnor är både offer och förövare.
Keywords: Nyckelord: Heder; Kriminella gäng; Kvinnor; Sverige; Organisation.