Rekryteringens nya verktygslåda - Bollmann,Amanda; Lindmark,Ida (2025)
Denna uppsats grundar sig i att på ett djupare plan förstå hur personlighetstester används och varför de har börjat användas i kommuner i Skåne. Syftet med arbetet var att få svar på frågorna varför och hur. Mer specifikt ville vi ta reda på i vilket skede, vilka tester som används, hur testerna används och vad motivet till införandet var. För att få svar på dessa frågor har en kvalitativ metod använts, där empiriskt material analyserats tillsammans med tidigare forskning. Det empiriska materialet har samlats in genom intervjuer med intervjupersoner från olika kommuner runt om i Skåne. Den teoretiska referensramen har sin grund i översättningsteori som är den teori som använts vid en analys av det empiriska materialet. Slutsatserna som vi kommit fram till genom vår analys och diskussion är att det finns en brist i struktur kring uppföljning av personlighetstesternas nytta. Vidare har vi även kommit fram till att det finns en likformighet mellan kommunerna trots deras omedvetenhet. Svaret på vår frågeställning lyder följande: Testerna används som diskussionsunderlag i slutskedet av en rekrytering och inte som gallring. Varför testerna börjat användas från första början var på grund av ett behov av ytterligare en metod och steg att komplettera redan befintliga metoder med.
Keywords: Rekrytering; personlighetstester; translation theory; management fashion