Hur påverkar cirkulationsplatsers utformning valet av ingångshastighet? - Fredriksson,Elias; Rameke,Jonathan (2025)
I denna studie har 88 körningar i en körsimulator analyserats i syfte att undersöka hur utformningen av en cirkulationsplats påverkar förarens val av ingångshastighet. Aspekterna radiestorlek, antal körfält och mötande trafik var av intresse och justerades i testerna. Syftet var att sedan ställa datan för varje parameter mot varandra och därmed kunna ta fram ett resultat. Simuleringsmiljön byggdes upp med hjälp av programvarorna RoadRunner och Unreal Engine, medan analysen genomfördes i Python och Visual Studio Code med stöd av Chat GPT för kodgenerering. Indata från körningar samlades in i form av CSV-filer som bearbetades för att extrahera medelhastigheter vid definierade mätpunkter. Resultaten visar att en större radie tenderar att leda till högre infartshastighet medan fler körfält och mötande trafik visade mindre tydliga effekter. Den mänskliga faktorn bidrog till viss del till variationerna i hastighet, vilket åtgärdades genom statistiska tester och exkludering av extremvärden. Resultaten visar att körsimulatorn är ett ändamålsenligt verktyg för att analysera hur geometriska utformningsparametrar påverkar körbeteenden i en kontrollerad miljö. Studien understryker betydelsen av genomtänkt design av cirkulationsplatser som helhet, då variationer i exempelvis radie och antal körfält har mätbar inverkan på hastighetsval och därmed potentiellt trafiksäkerheten. Utöver detta har även simulatorns användbarhet som verktyg för att analysera förarbeteende i kontrollerade miljöer utvärderats.
Keywords: Cirkulationsplats; körsimulator; ingångshastighet; Roadrunner (RR); Unreal engine (UE); Worldsim