Engelske låneord i dansk og svensk sprog - Enerbäck,Eva Lena (2025)
Sproglig udvikling er en iboende og dynamisk egenskab ved alle levende sprog, hvor nye ord og udtryk opstår i takt med samfundets forandringer, mens eksisterende elementer forsvinder eller ændrer betydning. En væsentlig drivkraft er ordindlån, der udfylder leksikale huller, når målsproget mangler betegnelse for nye begreber. Denne opgave undersøger forekomsten af engelske og amerikanske låneord, anglicismer, i det svenske og danske sprog fra 2000 til 2023 og deres sproglige tilpasning. Med udgangspunkt i offentliggjorte nyord anvendes en komparativ metode med kvantitative og kvalitative analyser. Den teoretiske ramme omfatter domænetabsteori, prestigeteorier og kapacitetstab samt sociolingvistiske og pragmatiske perspektiver på strukturel tilpasning. Resultaterne viser divergerende strategier, der bekræfter danskernes større modtagelighed for låneord, hvilket kan forklares ud fra strukturelle, sociokulturelle og sprogpolitiske forhold samt debatten om engelskens indflydelse.