Sjukt, normalt och kvinnligt -Diskurser om klimakteriets känslor i svensk media 2023–2024. - Rolin,Maria (2024)
Klimakteriet eller kvinnors övergångsålder, är ett ämne som fått stor uppmärksamhet i svensk media under de senaste fem åren och för närvarande hävdas att 1,3 miljoner svenska kvinnor berörs av klimakteriet. Klimakteriet beskrivs i media som ett fenomen, som inte bara påverkar kroppen, men även känslolivet. Syftet med uppsatsen är därför att undersöka vilka diskurser om som förekommer om klimakteriet, eller mer specifikt; klimakteriets känsloliv. Studien omfattar Sveriges fem största morgon- och kvällstidningar under perioden 2023–2024. Den teoretiska utgångspunkten är Karin Johannissons kritiska medicinhistoria och filosofen Michel Foucault. Resultatet presenteras tematiskt och diskuteras utifrån vilka känslor som anses kvinnliga/okvinnliga och vilka känslor som anses vara sjukdomstecken. Resultaten presenteras under temana: De kvinnliga, fogliga känslorna”, De okvinnliga, upproriska känslorna”, “Känslor inför kvinnorollerna” och Känslor inför kropp och materialitet”.
Keywords: klimakteriet; diskursanalys; Johannisson; Foucault; medieanalys