Från blytyper till offsetplåt : Teknikförändring ur typografernas perspektiv - Mattsson,Rolf (2025)
Syftet med min uppsats är att undersöka hur typograferna upplevde övergången i tryckteknik mellan högtryck och offsettryck. Inledningsvis beskrivs skiftet till offsettryck och de konsekvenser som följde. Undersökningen utgår från respondenternas utsagor om teknikskiftet. I min kvalitativa analys har jag använt Bosse Angelöws teori om övergångsprocesser med individen i centrum, för att försöka förstå förändringsarbetet typograferna var ställda inför i övergången från blytekniken till offsettekniken. Min slutsats utifrån resultatet visar att teknikskiftets skeende upplevs både som en snabb process och som en process över tid. Vidare visar resultatet en positiv syn på övergången från högtryck till offset, samt att den nya tekniken upplevdes mindre fysiskt krävande och mer miljövänlig.
Keywords: bokhistoria; typografer; litografer; grafiker; offset; tryckhistoria