Kartläggning av fysioterapeutiska behandlingsmetoder eller någon form av fysiska kroppsterapier hos patienter med anorexia nervosa eller bulimia nervosa diagnos - en litteraturstudie - Bognar,Agnes; Håkansson,Natalia (2025)
Bakgrund: Ätstörningar, särskilt de två vanliga typerna, anorexia nervosa och bulimia nervosa, är komplexa och svårbehandlade sjukdomar med höga återfallsfrekvenser. De vanligaste behandlingarna består av psykologiska insatser och medicinering. Som en tilläggsbehandling inkluderas fysioterapeutinsatser. Anorexia nervosa och bulimia nervosa har en multifaktoriell orsak och den höga återfallsfrekvensen kräver insatser från flera olika hälso-och sjukvårdsprofessioner. Därför är det viktigt att utforska andra behandlingsmetoder. Syfte: Syftet med denna studie är att kartlägga och beskriva fysioterapeutiska behandlingar eller andra former av fysiska kroppsterapier och dessa effekter eller reaktioner som ett komplement till samtalsbaserade terapier och medicinering hos patienter med anorexia nervosa och bulimia nervosa i Sverige och globalt. Metod: En litteraturöversikt genomfördes med sökningar i PubMed, CINAHL, Pedro och ResearchGate efter vetenskapliga artiklar. Resultat: Fjorton olika terapimetoder identifierades med signifikanta förbättringar på flera viktiga områden vid behandling av anorexia nervosa och bulimia nervosa. Yoga kan lindra ätstörningssymptom och förbättra känsloreglering. Pilates verkar vara effektivt för att förbättra sömn, kroppsuppfattning och livskvalitet. Mindfulness och kroppsmedvetenhet kan hjälpa till att minska kroppsmissnöje, ätstörningssymtom och depression. Qigong är ett terapeutiskt verktyg som kan förbättra kroppsmedvetenhet och känsloreglering. Dans kan vara ett nytt sätt att förbättra känsloreglering och kroppsuppfattning. Virtual reality-jogging kan hjälpa med det akuta tvånget att vara fysiskt aktiv även vid låg BMI. Styrketräning har visat sig förbättra mental och fysisk hälsa medan ett nytt idrottsterapiprogram kan förändra attityder till fysisk aktivitet och ohälsosamt träningsbeteende. Musikterapi rapporterar en signifikant minskning av ångest före och efter måltid och även värmeterapi påvisar en omedelbar ångestdämpande effekt. Hästterapi kan stödja empowerment, minska ångest och öka kroppsmedvetenheten samt aptit. Akupunktur, akupressur och massage kan förbättra livskvalitet, öka BMI samt minska ätstörningspsykopatologi, ångest och perfektionism. Ljusterapi har en positiv effekt på välbefinnande. Konklusion: Alla studier vi undersökte visade signifikanta effekter eller positiva reaktioner på ett eller flera ätstörningssymptom eller välbefinnande, och rekommenderades därför för behandling av patienter med anorexia nervosa eller bulimia nervosa diagnos.
Keywords: anorexia nervosa; bulimia nervosa; ätstörning; fysioterapi; behandlingsmetod; symptom; ångest; patient