Sjuksköterskors upplevelse av möten med mångbesökare i primärvården - Mårtensson,Daniel; Magnusson,Lovisa; Sanogo Hugosson,Maimouna (2025)
Bakgrund: Det finns många olika sätt att beskriva en mångbesökare men gemensamt är att de söker ofta sjukvård mer än andra patienter. Redan år 1954 uppmärksammades det att en liten grupp patienter tog upp en stor del av primärvårdens tid och de kan utgöra upp till 40–50 % av alla vårdbesök. Mångbesökarna är en komplex patientgrupp som ofta har flera kroniska sjukdomar, psykologiska eller sociala problem. Ur ett sjuksköterskeperspektiv kan orsakerna till de frekventa kontakterna kopplas till oro och rädsla, fysiska symtom eller sociala faktorer. Syfte: Syftet är att beskriva sjuksköterskors upplevelser av möten med mångbesökare i primärvården. Metod: En kvalitativ intervjustudie genomfördes med tolv sjuksköterskor i primärvården och datan analyserades med hjälp av Graneheim och Lundmans innehållsanalys. Resultat: Analysen resulterade i tre huvudteman: Mer än medicin, Komplexitet i primärvårdens vardag och Strategisk omvårdnad. Sjuksköterskorna upplever att mångbesökare har en underliggande oro vilket medför frekventa vårdkontakter och de använder vårdcentralen som en social mötesplats. I mötet med mångbesökare upplever sjuksköterskorna en oro för att missa allvarliga symptom. De upplever även att mångbesökarna strävar efter något som vårdcentralen inte kan erbjuda vilket skapar en känsla av otillräcklighet hos sjuksköterskor. Trots begränsade resurser och tid försöker ändå sjuksköterskorna hjälpa patientgruppen genom att lyssna, bekräfta och att skapa en känsla av trygghet. Konklusion: Mångbesökarna tar upp en stor del av sjuksköterskornas tid och behöver därmed fångas upp i ett tidigt skede. Sjukvården kan dra nytta av detta resultat och stötta sjuksköterskorna i deras bedömningar vilket på sikt skulle kunna förbättra deras arbetsmiljö. Det finns en tydlig kunskapslucka kring hur mångbesökare bör bemötas, vilket motiverar behovet av vidare forskning och utvecklingen av en nationell strategi för ett mer ändamålsenligt bemötande. En nationell strategi hade varit fördelaktig både för patienten och ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.
Keywords: Sjuksköterska; mångbesökare; primärvård; frekventa vårdkontakter; erfarenhet.