Sjuksköterskors erfarenheter av avancerade vårdbehov i ordinärt boende i hemsjukvården – en kvalitativ intervjustudie - Kerrén Thulin,Pernilla; Grabka,Julia (2025)
Bakgrund: Hemsjukvården expanderar och att allt fler avancerade hälso- och sjukvårdsinsatser utförs i patientens hem. Flera studier framhåller att patienter värdesätter att få vård i hemmet, men få studier beskriver sjuksköterskornas erfarenheter av att vårda patienter med avancerade vårdbehov i hemsjukvården. Syfte: Syftet med studien var att belysa sjuksköterskors erfarenheter av avancerade vårdbehov i ordinärt boende i hemsjukvården. Metod: Semistrukturerade intervjuer genomfördes med tolv sjuksköterskor verksamma inom den kommunala hälso- och sjukvården i södra Sverige. Kvalitativ innehållsanalys användes som analysmetod. Resultat: Avancerade vårdbehov i ordinärt boende i hemsjukvården är ett dynamiskt begrepp som formas av sjuksköterskans kompetens och samordnande ansvar, samt patientens förutsättningar och hemmiljö. Möjligheten att ge avancerad vård i hemmet upplevdes som meningsfull, men ställde höga krav på sjuksköterskors kompetens, självständighet och ansvarstagande. Personcentrerad vård och autonomi ansågs utmanande och krävde att sjuksköterskor var flexibla, kreativa och relationsskapande för att främja trygghet och tillit i vården. Slutsats: Avancerade vårdbehov förstods utifrån sjuksköterskors individuella, situationsbundna erfarenheter, känslor och sammanhang. Vårdkvalitet och patientsäkerhet förutsatte samordning, kontinuerlig kompetensutveckling och organisatoriskt stöd. Hemsjukvården beskrevs som komplex och sjuksköterskor balanserade mellan patientens autonomi och hemmet som arbetsmiljö.
Keywords: Avancerade vårdbehov; erfarenhet; kommunal hälso- och sjukvård; ordinärt boende; sjuksköterska