Distriktssköterskors erfarenheter av screening med Edinburgh Postnatal Depression Scale på Barnavårdscentralen - Fager,Jennifer; Öhlander,Pernilla (2025)
Bakgrund: Postpartumdepression är en allvarlig diagnos som drabbar 10-13% av nyblivna mödrar. För att möjliggöra tidig identifiering ska alla nyblivna mödrar i Sverige erbjudas screening med självskattningsskalan Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS). Forskningen kring distriktssköterskors upplevelser av screeningen i Sverige är bristfällig. Syfte: Att belysa distriktssköterskors erfarenheter av att arbeta med EPDS för att identifiera och stötta mödrar med postpartumdepression på barnavårdscentralen (BVC). Metod: Studien genomfördes som en kvalitativ intervjustudie med semistrukturerade intervjuer. En egenkonstruerad intervjuguide användes och urvalet bestod av elva distriktssköterskor på olika BVC i Skåne. Insamlad data analyserades med hjälp av induktiv kvalitativ innehållsanalys. Resultat: Tre huvudkategorier framkom: EPDS i praktiken, Dialogen är avgörande för en meningsfull screening samt Utmaningar med screeningen. EPDS fungerade som en dörröppnare till ämnet psykisk ohälsa, men formuläret behövde kompletteras med samtal. Tillit och kontinuitet var centralt för att skapa meningsfulla samtal, medan språkbarriärer, kulturella skillnader och omoderna formuleringar utgjorde hinder. Konklusion: EPDS är ett uppskattat hjälpmedel men formuläret behöver kompletteras med djupare samtal, där en förtroendefull relation är avgörande. Det finns flera utmaningar med screeningen, såsom stigma, språkförbistring och kulturbarriärer. Resultatet indikerar även att formuläret kan behöva revideras gällande formuleringar och innehåll.
Keywords: Barnhälsovård; Distriktssköterska; Edinburgh Postnatal Depression Scale; Kontinuitet; Kulturella skillnader; Postpartumdepression; Samarbete; Språkförbistring; Tilltro