Distriktssköterskors erfarenheter av bedömningar och kontakter via chatt - Linderot,Ida; Gottfridsson,Johan (2025)
Bakgrund: Digital kommunikation som chatt blir allt vanligare i dagens primärvård. Kontakt via chatt ställer särskilda krav på distriktssköterskans arbetssätt. Studien utgår från Travelbees human-to-human-relationsteori, där empati, sympati och kommunikation är centrala för meningsfulla vårdrelationer Syfte: Syftet var att undersöka distriktssköterskors upplevelser och erfarenheter av bedömningar och kontakter via chatt i södra Sverige. Metod: En kvalitativ semi-strukturerad intervjustudie genomfördes för att kunna besvara studiens syfte. Totalt intervjuades tolv distriktssköterskor från olika vårdcentraler i södra Sverige. Resultat: I studien framkom tre huvudfynd: ”Distriktssköterskors förutsättningar i den digitala triageringen”, ”Aspekter som påverkar den digitala triageringens dynamik”, och ”Utvecklingspotential inom den digitala försörjningen”. Det framkom att distriktssköterskor nyttjade chatten som ett komplement där tillgänglighet, tidsaspekten och tekniska förutsättningar växte fram. Bildfunktionen underlättade arbetet. Chatt-verktyget kunde upplevas som inneffektivt och frustrerande när det skrivna ordet inte räckte till. Konklusion: Bedömningar via chatt upplevdes som tidskrävande och mindre tillgängligt i vissa ärenden. Bildfunktionen möjliggör visuell bedömning av symtom och avlastar mottagningstider. När patienten är utförlig i sin anamnes kan vården effektiviseras, förutsatt att distriktssköterskan har adekvat kunskap.
Keywords: Bedömning; chatt; digitalisering; distriktssköterska; erfarenheter; kommunikation; primärvård; triagering.