Sjuksköterskors upplevelse av att ha arbetat på en akutmottagning under COVID-19-pandemin - Lönquist,Tim; Ludvigsson,Caroline (2025)
Över hela världen ingick sjuksköterskor i en första linjen-strid mot viruset SARS CoV-2 som ledde till att COVID-19-pandemin förklarades i mars 2020 (WHO, 2020). Akutmottagningen fungerar som en första instans för de flesta patienter som passerar in till sjukhus vid akut sjukdom vilket ledde till att stora förändringar behövde genomföras på kort tid i form av utökade isoleringsplatser, organiserad testning och nya rutiner gällande exempelvis skyddsutrustning. Sjuksköterskor är med i handläggandet av samtliga patienter som inkommer via triage eller ambulans och behövde därför snabbt implementera nya sätt att arbeta för att fortsätta kunna bedriva en god och patientsäker vård.
Keywords: Sjuksköterskor; upplevelse; COVID-19-pandemin; akutmottagning; systematisk litteraturöversikt