Skolsköterskors kommunikation med vårdnadshavare inför vaccination mot humant papillomvirus - en kvalitativ intervjustudie - Benediktsson,Johanna; Carling,Karin (2025)
Bakgrund: Att informera vårdnadshavare inför vaccination är en central del i skolsköterskans hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbete. Trots att information ges är vissa vårdnadshavare tveksamma till att låta skolsköterskan vaccinera deras barn. Skolsköterskor upplever kommunikationen med vårdnadshavarna som utmanande, vilket gör det viktigt att förstå hur kommunikationen ser ut inför vaccination mot HPV. Syfte: Att belysa skolsköterskans erfarenhet av kommunikation med vårdnadshavare inför vaccination mot HPV i årskurs fem. Metod: Studien genomfördes som en kvalitativ intervjustudie med en induktiv ansats. Totalt inkluderades nio informanter. Insamlade data analyserades med en kvalitativ innehållsanalys. Resultat: Analysen resulterade i tre kategorier: Att nå och engagera vårdnadshavare genom olika kommunikationsstrategier, Tillvägagångssätt och processer vid förmedling av information samt Att hitta balans i den professionella rollen och visa hänsyn till individuella skillnader. Slutsats: Skolsköterskorna använde sig av asynkron och synkron kommunikation för att nå ut till vårdnadshavarna och de upplevde att de nådde ut till de flesta vårdnadshavarna, men inte alla. För att nå ut till fler vårdnadshavare upplevde skolsköterskorna ett behov av mer information om HPV. I kommunikationen med vårdnadshavarna hade skolsköterskorna erfarenhet av utmaningar som bidrog till bristande kommunikation. Det finns bristfälligt med studier som lyfter skolsköterskors erfarenhet och upplevelse av att kommunicera med vårdnadshavare. Det behövs vidare studier på skolsköterskornas erfarenhet av att kommunicera med vårdnadshavare samt hur vårdnadshavarna upplever kommunikationen och informationen som de får från skolsköterskan. Genom vidare studier kan skolsköterskornas behov av mer underlag och utbildning belysas samt för att öka sin trygghet och säkerhet i sin yrkesroll och i det hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbetet.
Keywords: Skolsköterska; HPV; kommunikation; erfarenhet; vårdnadshavare; vaccination