Distriktssköterskors förebyggande arbete mot antibiotikaresistens i primärvården - Shah,Alia; Bako,Sherin (2025)
Abstrakt. Bakgrund: Antibiotikaresistens (AMR) är ett växande hot mot den globala folkhälsan som orsakar miljontals dödsfall årligen och innebär stora kostnader för vården. Trots Sveriges relativt gynnsamma situation kvarstår utmaningar, särskilt inom primärvården där en stor del av antibiotikaförskrivningen bedöms vara onödig. Distriktssköterskors insatser är betydelsefulla i det förebyggande arbetet mot AMR, men bristande kunskap hos patienter och tidspress i primärvården försvårar arbetet. Syfte: Syftet med studien var att undersöka distriktssköterskors förebyggande arbete mot antibiotikaresistens i primärvården. Metod: I denna studie genomfördes en kvalitativ intervjustudie med nio distriktssköterskor verksamma inom primärvården. Insamlad data har analyserades med kvalitativ innehållsanalys. Resultat: Analysen resulterade i två kategorier: Spänningsfält mellan patientens önskningar och medicinska riktlinjer och att bryta eller bidra till smittvägar, vilka inkluderar totalt fem subkategorier. Konklusion: Studien visar att distriktssköterskor i primärvården dagligen hanterar komplexa vårdsituationer där patienters förväntningar krockar med medicinska riktlinjer och patientsäkerhet. Bristande kunskap om AMR hos patienter och deras oro utgör utmaningar som kräver distriktssköterskors professionella beslutsförmåga, pedagogiska kommunikation och kollegialt stöd. Det förebyggande arbetet försvåras av hög arbetsbelastning och begränsade resurser.
Keywords: Antibiotikaresistens; distriktsköterskor; förebyggande arbete; primärvård