Skolsköterskors upplevelser av att bemöta och stötta tonåringar med psykisk ohälsa - Hagmar,Teresa; Rutensköld,Sophia (2025)
Bakgrund: Psykisk ohälsa beskrivs som ett ökat hälsoproblem, speciellt bland tonåringar. Trots påvisad statistik om sämre mående så självskattar ändå tonåringar sin psykiska hälsa som god. Oftast är det skolsköterskan som blir den första kontakten gällande psykisk ohälsa för tonåringar. Elevhälsans uppdrag, däribland skolsköterskan, är att erbjuda exempelvis medicinska och psykosociala insatser för att främja tonåringars psykiska hälsa. Däremot uppger skolsköterskor brister inom arbetet, såsom förnyade kunskaper och tillgänglig tid. Syfte: Studiens syfte var att beskriva skolsköterskors upplevelser av att bemöta och stötta tonåringar, mellan 13-18 år, med psykisk ohälsa. Metod: Studien utfördes med en kvalitativ metod med semistrukturerade intervjuer för datainsamling. Tolv skolsköterskor med varierande bakgrundsutbildningar intervjuades från olika delar av Sverige, där en exkluderades för pilotintervju. En kvalitativ innehållsanalys med fenomenologisk ansats användes för dataanalys. Resultat: Två teman framkom i resultatet; Individuella erfarenheter gällande tonåringar med psykisk ohälsa och Skolsköterskornas företrädande roll kring samordning i skolan. Skolsköterskornas berättelser påvisade en komplexitet och individualitet bakom att upptäcka, stötta och bemöta tonåringar med psykisk ohälsa. Skolsköterskorna berättade om försvårande arbetsförhållanden vilket påverkade möjligheterna att upptäcka samt stötta samtliga tonåringar med psykisk ohälsa. Vidare uttryckte skolsköterskorna ett behov av ökade möjligheter till fortbildning för fördjupad kunskap. Samtidigt beskrev skolsköterskorna hur tidsbristen ofta försvårade möjligheten att hinna med både fortbildning och övriga arbetsuppgifter. Konklusion: Skolsköterskan önskar arbeta stöttande och hälsofrämjande, men begränsas av nuvarande arbetsförhållanden. Därav behövs mer forskning för att fortsatt undersöka bristerna för att i framtiden förmå genomföra förbättringar gällande skolsköterskornas arbetsförhållanden.
Keywords: Psykisk ohälsa; tonåringar; skolsköterska; stötta; ansvar; könsskillnader och tidsbrist.