Skolsköterskornas erfarenheter av att interagera med vårdnadshavare för att främja skolbarns levnadsvanor. - En kvalitativ intervjustudie - Rose Cruce,Birgitta; Nilsson,Anneli (2025)
Bakgrund: Skolsköterskan har i sitt uppdrag att främja goda levnadsvanor till såväl barn samt deras vårdnadshavare för att förebygga ohälsa. Att främja goda levnadsvanor är centralt för att förebygga övervikt, obesitas och andra sjukdomar hos skolbarn. Samhället idag präglas av ökande hälsoutmaningar bland barn, där stillasittande, bristande matvanor och sömnsvårigheter påverkar deras fysiska och psykiska välbefinnande, levnadsvanor där vårdnadshavare har det största ansvaret för. Därmed ställs det höga krav på skolsköterskans förebyggande och hälsofrämjande interaktioner med vårdnadshavare för att gynna skolbarnens hälsa. Syfte: Studiens syfte var att belysa skolsköterskans erfarenheter av att interagera med vårdnadshavare för att främja barns levnadsvanor. Metod: En kvalitativ metod med en induktiv ansats har tillämpats. Semistrukturerade intervjuer genomfördes med 10 skolsköterskor på skolor i södra Sverige. Dataanalysen genomfördes med hjälp av kvalitativ innehållsanalys. Resultat: Skolsköterskans erfarenheter av att interagera med vårdnadshavare resulterade i två huvudkategorier samt fyra respektive tre underkategorier. De två huvudkategorierna var Att tidigt stödja, samarbeta, skapa delaktighet och gemensamma mål med vårdnadshavarna var viktigt och Att arbeta hälsofrämjande utifrån ett helhetsperspektiv var utmanande. Slutsats: Studien visade på komplexiteten i skolsköterskans interaktioner med vårdnadshavare för att främja barns levnadsvanor. Att initiera tidigt samarbete, skapa delaktighet samt sätta gemensamma mål belyste skolsköterskorna som särskilt viktigt. Däremot var deras erfarenhet att alla vårdnadshavare inte tog sitt omsorgsansvar för barnen fullt ut, och därmed kunde arbetet vara både utmanande och frustrerande. Med bättre förutsättningar att arbeta hälsofrämjande skulle de kunna påverka barnets levnadsvanor i större utsträckning än vad de hade möjlighet till idag.
Keywords: Skolsköterska; erfarenheter; vårdnadshavare; skolbarn; levnadsvanor; förebyggande; hälsofrämjande; interaktion