Faktorer som påverkar tidig identifiering av sepsis hos barn - Källman,Fannie; Farmstedt Wirén,Håkan (2025)
Bakgrund: Sepsis är en av de främsta orsakerna till död bland barn globalt och utgör därmed ett allvarligt folkhälsoproblem. Det är ett tidskritiskt tillstånd där tidig identifiering är avgörande men ofta utmanande inom akutsjukvården. Syfte: Syftet var att sammanställa vilka faktorer som påverkar tidig identifiering av sepsis hos barn. Metod: En systematisk litteraturstudie baserat på 12 studier med kvantitativ ansats genomfördes. Databaserna PubMed och CINAHL användes och artiklarna kvalitetsgranskades med SBU:s granskningsmallar. Data analyserades med narrativ syntes. Resultat: Tre huvudteman identifierades. 1) Rutiner och arbetsrelaterade faktorer: Införandet av standardiserade processer och strukturerade protokoll framträdde som en tydligt bidragande faktor till förbättrad tidig identifiering. Organisatoriska förutsättningar som kollegialt stöd, tydlig kommunikation och tillgång till tekniska verktyg gav sjuksköterskan bättre förutsättningar att tolka observationer och agera. 2) Kunskap och utbildning: Erfarenhet och kunskap hos vårdpersonal var faktorer som påverkade sjuksköterskans förmåga att tidigt identifiera sepsis hos barn. Kunskapsluckor bidrog till osäkerhet i bedömning. Simulering, scenarioträning och annan utbildning ökade personalens trygghet och följsamhet. 3) Beslutsstöd och screeningverktyg: Elektroniska larm, triagebaserade algoritmer och korta strukturerade bedömningar, så kallade sepsis huddles, underlättade tidig upptäckt men krävde klinisk bedömning för att minska falsklarm. Slutsats: Kombinationen av tydliga, evidensbaserade rutiner, återkommande utbildning och barnanpassade beslutsstöd stärker sjuksköterskans kliniska omdöme och bedömning, påskyndar identifiering samt möjliggör snabbare behandling. För svensk akutsjukvård innebär detta behov av nationellt förankrade rutiner, regelbunden simulering och anpassning av beslutsstöd till barnets fysiologi och vårdkontext.
Keywords: Sepsis; Barn; Sjuksköterskor; Tidig identifiering; Akutsjukvård