Tvångslicenser i kris - En analys av EU-kommissioners förslag om ett unionsgemensamt tvångslicenssystem - Petersson,Frida (2025)
Denna uppsats analyserar Europeiska kommissionens förslag till en förord-ning om tvångslicenser i krissituationer. (COM(2023) 224) ur ett rättsligt och rättspolitiskt perspektiv. Förslaget syftar till att införa ett unionsomfattande system för tvångslicenser avsett att säkerställa tillgången till krisrelevanta pro-dukter, särskilt läkemedel, i situationer där nationella åtgärder bedöms vara otillräckliga. Syftet med studien är att analysera den föreslagna ordningens rättsliga struk-tur, dess förhållande till de befintliga reglerna om tvångslicenser i svensk pa-tenträtt och TRIPS-avtalet samt att bedöma om förslaget kan anses utgöra ett proportionerligt verktyg och rättssäkert krishanteringsinstrument. Analysen genomförs huvudsakligen med hjälp av en rättsanalytisk metod, där en ge-nomgång av tillämplig rätt kombineras med en kritisk bedömning av den före-slagna regleringen. Uppsatsen visar att kommissionen adresserar en strukturell begränsning i det nuvarande regelverket, nämligen att nationella system för tvångslicenser är territoriellt begränsade och därmed svåra att tillämpa vid gränsöverskridande kriser som kräver samordning. Samtidigt ger det föreslagna systemet upphov till rättsliga och institutionella frågor, särskilt i fråga om centraliseringen av beslutsbefogenheter och de processuella garantier för rättighetshavare. En jämförelse med svensk rätt visar att tvångslicenser redan kan meddelas i situationer av överordnat allmänintresse, även om sådana åtgärder är avsedda att användas undantagsvis och ännu inte har tillämpats i praktiken. Det före-slagna unionsomfattande system och systemet innebär inte att nya grunder för tvångslicenser införs, men kan påverka hur och på vilken nivå sådana beslut fattas i krissituationer. I förhållande till TRIPS-avtalet ryms förslaget i huvud-sak inom de flexibiliteter som följer av artikel 31.
Keywords: EU-rätt; EU law; immaterialrätt