En framtid utan barn? En diskursanalys av Sverige och Sydkoreas demografiska nedgång - Tejler,Vilda; Cramér,Oscar (2026)
Uppsatsen ämnar att diskursivt analysera hur medier skildrar det låga barnafödandet i Sverige och Sydkorea. Med utgångspunkt i Carol Bacchis WPR-ansats (What’s the Problem Represented to be?) avslöjas diskursiva mönster som förekommer i ett urval av artiklar från nyhetskällor i respektive land. Uppsatsen bidrar till en fördjupad förståelse av hur media speglar och reproducerar uppfattningar kring den demografiska nedgången och konstruerar aktörer, orsaker och lösningar. Analysen synliggör återkommande diskursiva mönster och hur de skiljer sig mellan länderna. Trots att länderna delar en liknande demografisk problembild präglas den offentliga diskussionen av betydande skillnader. Båda ländernas diskurser framhåller ekonomi och välfärd som viktiga faktorer, medan resonemang kring normer och sedvänjor skiljer sig. Det sker en liknande normförskjutning i båda länderna, där jämlikhetsideal och självförverkligande tar större plats i debatten. Studien bidrar till en fördjupad förståelse av hur mediebilden av det låga barnafödandet konstrueras i två olika nationella kontexter med lika demografiska utmaningar.
Keywords: Sverige; Sydkorea; nativitet; fertilitet; diskursanalys