Faktorer som påverkar akutsjuksköterskans upplevelser av triage på akutmottagningen - Dehner,Gabriella; Alshouly,Mustafa (2025)
Bakgrund: Fluktuerande patientflöden och begränsade resurser är vanliga utmaningar på akutmottagningar världen över. I sådana situationer spelar triage en central roll för att säkerställa rättvis bedömning och prioritering av patienter. Det är därför viktigt att undersöka akutsjuksköterskors upplevelser av triage på akutmottagningen, då det kan belysa potentiella hinder och bidra till förbättringar i triageprocessen. Syfte: Syftet var att belysa vilka faktorer som påverkar akutsjuksköterskans upplevelse vid triage på akutmottagningen. Metod: Scoping review av kvalitativa studier publicerade åren 2005–2025. Sökningar genomfördes i PubMed/MEDLINE och CINAHL. Urval och rapportering följde PRISMA ScR. Kvalitetsgranskningen gjordes med SBU:s mall för kvalitativa studier och MMAT för en mixed-methods studie. Data analyserades med manifest, induktiv innehållsanalys enligt Friberg (2022). De inkluderade studierna (n= 12) var genomförda i Australien, Hongkong, Indonesien, Iran, Italien, Kanada, Slovenien, Sydkorea, Taiwan och USA. Resultat: Tre huvudteman identifierades: Lärande, praktik och stöd i relation till triage, Organisatoriska förutsättningar samt Påfrestningar och risker vid triage. Under dessa huvudteman fanns sex subteman: Utbildning och stöd, Yrkeserfarenhet och intuition, Fluktuerande patientflöden, Arbetsbelastning, Hot och våld i triage samt Extraordinära händelser. Slutsats: Akutsjuksköterskors upplevelser av triage på akutmottagningen påverkas av faktorer som utbildning, kollegialt stöd och organisatoriskt stöd. Erfarenhet och intuition kompletterar de formella triageverktygen, men detta förutsätter kontinuerlig utbildning och mentorskap. Å andra sidan försämras upplevelsen av hög belastning, frekventa avbrott, hot och våld samt brist på tid för återhämtning.
Keywords: Akutmottagning; triage; sjuksköterska; innehållsanalys; scoping review