Barnmorskors erfarenheter av att möta gravida kvinnor inom mödrahälsovården med depression och ångest i prenatalperioden - Anderson,Petra; Bing Aleksieva,Johanna (2025)
Bakgrund: Den psykiska ohälsan ökar i samhället och därmed också hos gravida kvinnor. Det kan ge långtgående konsekvenser för kvinnan, det väntade barnet, anknytningen och för den blivande familjen. I Region Skånes riktlinjer ingår det i mödrahälsovårdens förebyggande arbete att uppmärksamma om den gravida kvinnan visar tecken på psykisk ohälsa, vilket ställer krav på barnmorskor. Syfte: Syftet var att beskriva barnmorskors erfarenheter av att möta gravida kvinnor med depression och ångestsyndrom i prenatalperioden inom mödrahälsovården. Metod: En intervjustudie utifrån kvalitativ metod med induktiv ansats har gjorts. Totalt genomfördes 12 semistrukturerade intervjuer som analyserades med innehållsanalys enligt Burnard. Resultat: Resultatet visade på brist på kunskap och verktyg för att hjälpa kvinnorna så som barnmorskorna hade velat. Även tidsbrist var ett betungande problem. Att samverka med andra vårdinstanser var ofta utmanande. Barnmorskorna värdesatte kontinuitet då de gavs möjlighet att skapa förtroendefulla relationer med kvinnorna vilket ökade deras möjlighet att vinna tillit och förtroende hos kvinnorna. Det framkom att barnmorskorna har en betydande roll för kvinnorna med depression- och/eller ångest i prenatalperioden. Konklusion: Möjligheter till att gå utanför basprogrammet inom mödravården bör finnas och utrymmet till detta hade behövts vara större för att barnmorskorna ska kunna ge den bästa vården och hälsoövervakningen till kvinnor med depression och/eller ångest i prenatalperioden. Barnmorskor värdesätter att bygga en förtroendefull relation till kvinnorna men upplever sig själva i många aspekter otillräckliga, vilket är något som bör uppmärksammas.
Keywords: Barnmorska; graviditet; upplevelser; depression; ångest; psykisk ohälsa; prenatal; mödrahälsovård