Romare, romans och representation: En intervjubaserad undersökning om hur publiken tolkar och förhandlar representationer i Netflix-serien Halva Malmö består av killar som dumpat mig - Stefanovic,Laura; Ehmann,Cornelia; Dell'Orto,Eleonora (2026)
Denna uppsats är författad av Laura Stefanovic, Cornelia Ehmann och Eleonora Dell’Orto inom Medie- och kommunikationsvetenskap vid Institutionen för kommunikation och medier, Lunds universitet. Studien undersöker hur publiken upplever och tolkar autenticitet och trovärdighet i självbiografiska serier, med särskilt fokus på Netflix serien Halva Malmö består av killar som dumpat mig. Studien utgår från en forskningslucka avseende publikens upplevelse av representation av den stad de bor i. Empirin består av fyra semistrukturerade djupintervjuer med kvinnor som är bosatta i Malmö och utgår från de teoretiska ramverken inom representation, med särskilt fokus på Stuart Halls encoding/decoding-modell, samt begreppen autenticitet och föreställningar. Resultaten visar att upplevelser av autenticitet och trovärdighet i hög grad är kopplade till lokala förankringar och publikens egna erfarenheter. Slutligen visar resultaten på att medvetenheten om seriens produktion inte nödvändigtvis minskar relarterbarheten, samt att överdrivna karaktärsgestaltningar kan fungera som igenkännbara sociala typer. Sammantaget betonas publikens aktiva tolkningsprocesser och egna föreställningar och upplevelser spelar en avgörande roll i skapandet av autenticitet.
Keywords: autenticitet; trovärdighet; föreställningar; Malmö; självbiografiska serier