Barnmorskors erfarenheter av att vårda kvinnor i samband med abort - El Haj,Aya (2025)
Bakgrund: Abortvården i Sverige är säker, laglig och följer WHO:s riktlinjer. Fri abort gäller fram till graviditetsvecka 18+0, och medicinsk abort är den vanligaste metoden. Barnmorskan har en nyckelroll i hela processen, från information och behandling till preventivmedelsrådgivning och eftervård. Vården utgår från ett personcentrerat förhållningssätt där kvinnans autonomi och information är centrala. God kunskap inom sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är avgörande för att erbjuda trygg, jämlik och individanpassad vård, och barnmorskan bidrar även till att stärka kvinnors rättigheter genom det stöd och medicinska kunnande som ges. Syfte: att sammanställa och beskriva barnmorskors erfarenheter av att vårda kvinnor i samband med abort. Metod: En systematisk litteraturöversikt baserad på kvalitativa vetenskapliga artiklar. Urvalet genomfördes med stöd av PEO-modellen och artiklarna kvalitetsgranskades enligt SBU:s granskningsmall (2022). Analys följde en tematisk syntes, där meningsbärande enheter och citat identifierades, kodades och sorterades i teman och underteman för att ge en översikt och fördjupad förståelse. Resultat: fyra huvudteman som framkom, emotionella erfarenheter, där barnmorskor balanserar empati, sorg och professionella ansvar. Yrkesroll och ansvar, där barnmorskor stödjer kvinnans beslut genom trygghetsskapande bemötande och samarbete. Etiska dilemman och organisatoriska utmaningar, såsom samvetskonflikter och hög arbetsbelastning. Strategier för att hantera arbetet, där kollegialt stöd, reflektion, kompetensutveckling och tydliga rutiner stärker trygghet och yrkesstolthet. Slutsats: abortvård kräver både medicinsk kompetens och emotionell närvaro. Fortsatt utbildning och teamstöd är avgörande för att minska etisk belastning och för att säkerställa en hållbar, respektfull och individanpassad abortvård för kvinnor.
Keywords: Barnmorskor; erfarenhet; abortvård; abort; kvinnor; stöd; systematiskt litteraturstudie.