Barns röster om rädsla och oro i samband med operation - Lidberg,Isabelle; Strand,Lii (2026)
Bakgrund:Rädsla och oro är vanligt förekommande hos barn i samband med sjukvård och förekommer ofta i perioperativa samband. Detta kan leda till negativa fysiologiska och psykologiska konsekvenser. Inom den perioperativa vården är det därför centralt att uppmärksamma och bemöta barnets upplevelser. Utifrån ett barncentrerat perspektiv är det därför viktigt att öka kunskapen om hur barn själva beskriver sina upplevelser av rädsla och oro i samband med operation. Syfte: Syftet var att undersöka barns upplevelser av rädsla och oro i perioperativa vårdsituationer utifrån barnets perspektiv. Metod: En kvalitativ systematisk litteraturstudie. Resultatet baseras på 11 vetenskapliga artiklar som sökts fram via databaserna Cinahl, PubMed och Medline. Resultaten av de inkluderade artiklarna har analyserats utifrån en tematisk syntes. Resultat: Studien visar att barns upplevelse av rädsla och oro är komplex och framträder i flera delar av den perioperativa processen. Resultatet presenteras utifrån tre huvudkategorier, Emotionell och psykosocial påverkan i samband med operation, Den fysiska omgivningen och vårdrelationens betydelse och Kroppslig påverkan i samband med operation med tillhörande åtta underkategorier. Slutsats: Resultatet understryker behovet av en barncentrerad perioperativ vård som främjar trygghet, delaktighet och information som är anpassad efter varje barns behov. För att kunna ge en god barncentrerad vård är det viktigt att ta vara på barnets perspektiv och beakta barnets åsikter och upplevelser.
Keywords: Barn; rädsla; oro; perioperativ vård; barncentrerad vård