Ekonomi, vänner och våld: Vad formar ungdomars brottslighet? En kvantitativ undersökning om sambandet mellan ekonomiska problem samt kamraters brottslighet och ungdomars egen våldsutövning. - Bates Forsström,Judith; Sahlén Larsson,Sofie (2026)
Trots en generell och tydlig minskning av ungdomsbrottsligheten sedan 1990-talet har ungdomsbrottslighet och framförallt ungdomsvåld blivit en viktig samhällsfråga idag. Denna studie tar avstamp i strainteorin som kompletteras med social inlärningsteori för att undersöka ungdomars våldsbrotts relation till ekonomiska problem samt kamraters brottslighet. Syftet är att undersöka hur ungdomars upplevelse av ekonomiska problem och umgänge med kamrater som begår brott kan förstås som riskfaktorer för ungdomars egna våldsbrott. Studien har ett kvantitativt upplägg och använder självrapporterade uppgifter från Brå:s Skolundersökning om brott (2024b) för att analysera samband mellan ungdomars våldsbrott, betydelsen av kamrater och ekonomiska problem. Sambandet undersöks med en multivariat linjär regressionsanalys. Studiens resultat pekar på att ekonomiska problem och kamraters brottslighet har ett svagt men signifikant samband med ungdomars våldsbrott. Resultatet anses både ge stöd samt problematisera rådande teori, då det samband som återfanns inte är lika starkt som rådande teori framlägger. Vidare diskuteras ekonomiska problem som indirekt faktor, medan kamraters brottslighet diskuteras som något som i sin tur kan påverkas av familjestruktur och stöd.
Keywords: Ungdomskriminalitet; våldsbrott; ekonomiska problem; kamratrelationer; Strainteori; Social inlärningsteori