Bernhard Oelreichs Album Amicorum. Tillskrifter i en dansk-tysk students stambok 1644-1649 - Sunnqvist,Martin (2026)
Bernhard Oelreich (1626-1686) blev 1647 magister vid universitetet i Köpenhamn och var sedan lärare i grekiska vid Sorö akademi. Han prästvigdes 1651 till kyrkoherde i Norra Åsum och Skepparslöv och blev – sedan Skåne hade blivit svenskt – 1664 hovpredikant hos änkedrottning Hedvig Eleonora. Han bidrog till att Lunds universitet inrättades, och efter att ha blivit teologie doktor vid universitetet i Greifswald 1665, utnämndes han samma år till förste teologie professor vid det planerade Lunds universitet och blev dessutom 1666 utnämnd till prokansler vid universitetet. Efter en del konflikter inom universitetet lämnade han Lund 1672 för att bli pastor primarius i Bremen med superintendents titel. Bernhard Oelreichs stambok från perioden 1644-1649 finns bevarad i Peabody Library i Baltimore. Den är dock inte komplett, för en del sidor har tagits ur av autografsamlare, och en av dessa sidor finns i Gottfried Wilhelm Leibniz Bibliothek i Hannover. I denna uppsats analyseras tillskrifterna som finns kvar i stamboken och den tillskrift som finns i Hannover. Tillskrifterna gjordes av Bernhard Oelreichs vänner och bekanta i Köpenhamn, Christianshavn, Rostock, Sorö, Bryssel, Leeuwarden, Leiden och Haag, städer som Bernhard Oelreich besökte under sin studietid. Tillskrifterna, som till största delen är på latin, har översatts och kommenterats. Uppsatsen bidrar med kunskap om Bernhard Oelreichs bildningsväg och utgör också ett bidrag till stamboksforskningen.
Keywords: Bernhard Oelreich; stambok; album amicorum